Pages

Starcraft visszatekintés: IV. rész, Az ellenállás

Korábbi írásainkban elmeséltük, hogyan ismerkedett meg az emberiség két idegen fajjal, szervezte át a saját politikai berendezkedését, és emelte ki soraiból Jim Raynort örök lázadóként. Felidéztük, hogyan kebelezték be a zergek az elképesztő pszichonikus potenciállal rendelkező Sarah Kerrigant, hogy aztán őt hátrahagyva lerohanják a protossok szülőbolygóját, Auirt, majd sorra vettük a protoss ellenállás szerveződését, a társadalmi feszültségeik oldódását és legfőbb ellenségük, a Központi Tudat bukását.



A fentiek fényében érkezünk meg a Brood War című kiegészítő történetéhez, ami röviddel az eredeti kiadás után veszi fel a fonalat és meséli tovább a Koprulu Szektor epikus történetét.

Ahogy zártuk, úgy kezdjük az új trilógiát: a fejlett technológiával és pszichonikus energiákkal harcba vonuló, büszke protoss fajjal. Bár a belső ellentétek félre tételével és Raynor lázadóival való lepaktálással együtt képesek voltak legyőzni és megsemmisíteni az Overmindot, a zerg áradatot nem sikerült megállítani. Sőt, az Auirön tartózkodó zergek irányítójuk nélkül a szokásosnál is vadabbakká váltak és tovább folytatták a helyi lakosok mészárlását.
Hasonlóan az előző fejezethez, ezúttal is egy meg nem nevezett végrehajtót képviselünk a történetben. Eredetileg ez a két karakter azonos lett volna, azonban később egy retconnak köszönhetően kiderült, hogy az eredeti kampány végrehajtója maga Artanis, a most kiadott Starcraft II, Legacy of the Void központi hőse volt. Tekintettel arra, hogy ebben a kampányban őt már önálló szereplőként ismerjük meg, újra indulhat a találgatás, hogy vajon itt kit képviselünk.
A kampány elején ismerős arcok tűnnek fel és a túlélési esélyekről találgatnak. A helyzet drámai, a protoss erők képtelenek tartani magukat a megbolondult zergekkel szemben. Tassadar áldozata talán megakadályozta a zergek galaxis szintű hódítását, de a bolygót nem sikerült megmenteni. Zeratul a bolygó evakuációját szorgalmazza, és hogy ideiglenesen költözzenek át népének, a sötét templomosoknak bolygójára, Shakurasra. Az egybegyűlteknek több gondjuk is van a felvetéssel. Aldaris, az azóta megbukott és elpusztult Konklávénak egyik utolsó képviselője, akinek eredetileg is nehezen esett megbíznia Zeratulban, elképzelhetetlennek tartja az összewarpolást az eretnekekkel. Egyrészt a protoss büszke faj és hiúsági kérdést csinálnak hazájuk elvesztéséből, másrészt attól félnek, hogy a shakurasi száműzöttek elállnak majd a vendégszeretet lehetőségétől.

Zeratul nem rest ismét megdorgálni a konzervatív Aldarist és felhívja rá a figyelmet: a sötét templomosok nem fogják hagyni, hogy múltbéli sérelmeik megakadályozzák majd őket fajtársaik megmentésében. Artanis, Fenix és a környéken ragadt Raynor is akcióra kész, Zeratul pedig elindul, hogy felszabadítson egy Shakurasra irányított teleport kaput.


Az átjáró környékének megtisztítása után elindul a khalai kaszt, vagyis a protoss civil nép kimenekítése. Fenix és Raynor bevállalják a hátul maradást, Artanis és Zeratul pedig elkezdik felfedezni Shakurast. Érkezésük után csalódniuk kell. Ugyan a helyi erők szívesen látják a menekülteket, a bolygó azonban nem marad érintetlen. A migránsokkal együtt a zergek is sikerrel özönlenek át Shakurasra. Felismerve, hogy a helyzet innen csak súlyosbodni fog, Fenix és Raynor lekapcsolják a kaput az auirri oldalról, tovább folytatva az ottani harcokat.

Néhány zerg portyázó feldarabolása után hőseink eljutnak a sötét templomosok mátriárkájához, Raszagalhoz, aki nagy örömmel fogadja menekült fajtársait. Vendégszeretete zerg ellenes tervvel is párosul. Egy Xel'naga templomra hívja fel a figyelmet, mely képes megtisztítani a bolygó felszínét a zerg betolakodóktól. Annak érdekében, hogy a protossok felélezhessék a templomban szunnyadó pszichonikus erőket és a zergek ellen fordítsák azokat, szükség van két legendás kristály begyűjtésére. Raszagal szerint csakis az Uraj és Khalis kristályok egyesítésével sikerülhet a terv. Előbbi klasszikus templomos energiákkal operál, míg a testvérkő a sötét templomosok által képviselt erőket birtokolja. A két kő persze nincs Shakurason, így kénytelenek vagyunk kutató expedícióra indulni a Koprulu Szektorban.


Mielőtt azonban elindulhatnánk küldetésünkre, rendet kell tennünk a templom környékét és végeznünk kell két befészkelt cerebrátussal. Tanulva a korábbi leckéből, Artanis és Zeratul könnyedén visszaszorítják a zergeket és a megfelelő metodikával végeznek az irányítokkal.

Az agytrösztök kivégzését követően nem várt vendég érkezik a protossokhoz. Az egykori terran szellem, Sarah Kerrigan teszi tiszteletét és hőseink legnagyobb megdöbbenésére nem csatázni jött: audienciát kér Raszagaltól. A mátriárka elébe áll a dolognak, a felháborodott Aldarist pedig, aki képtelen felfogni épp ésszel, társai hogyan állhatnak egyáltalán szóba ezzel a kifacsarodott lénnyel, el is mulasztja a társaságukból. Kerrigan felhívja rá a figyelmet: többé már nem az az agyament gyilkoló gép, akinek megismerhették. A Központi Tudat bukásával megszabadult szellemi láncaitól és nem rabszolgája többé semmilyen felsőbb hatalomnak. Figyelmezteti a protossokat, hogy közös ellenségük van. A megmaradt cerebrátusok Daggoth vezetésével arra készülnek, hogy egy új Központi Tudattá álljanak össze Char felszinén. Kerrigan, féltve nem rég visszaszerzett szabad akaratát fel kívánja venni a harcot velük, ennek érdekében pedig akár a protosokkal is hajlandó lepaktálni.

Bár mind Zeratul, mind Artanis szkeptikusak, Raszagal szava a döntő, aki esélyt ad Kerrigannak a bizonyításra, és csapataink mellé rendeli a Pengék Királynőjét. Ennek fényében, szokatlan együttessel indulunk el az első kristályért, mely a Braxis nevű bolygón található.

A klíma szinten a Star Wars féle Hoth bolygót idéző planéta jelenleg a Terran Dominium fennhatósga alá tartozik. Hőseink értetlenül állnak a dolog előtt: hogy lehet egy ilyen értékes anyag az emberek kezén? Miközben Kerrigan elkezdi felemészteni a helyi ellenálló erőket, megtudjuk, hogy egykoron protoss uralta vidék volt ez, később azonban hátrahagyták a bolygót, és vele a kristályt. Az ereklyét sikerrel szerzi meg Kerrigan, aki ezzel némi bizalmat vív ki a protossok körében.

A csapat felkerekedik, hogy elinduljon a másik kőért Charra, azonban nem várt ellenféllel találják szembe magukat Braxis orbitális pályáján. Új szereplő érkezett a Koprulu Szektorba, hogy rendet tegyen egyszer és mindenkorra. A United Earth Directorate felfedező flottájának egy részével kell szembenéznünk. Ezek az emberek egészen fajuk otthonáról, a Földről indultak el, hogy megvédjék az emberiséget a helyi zsarnoktól, Arcturus Mengkstől és az idegen erőktől. Zeratul már hallott a Föld legendájáról korábban, mikor Raynor mesélt neki az emberiség történetéről, Artanist azonban nem nyűgözik le az új játékosok. Sikerrel bénítja meg a flotta egy részét, így csapataink tovább indulhatnak a másik kristályért. Zeratul figyelmezteti gőgös fiatal bajtársát: kár alábecsülni az embereket és egyébként is, a protossok sem voltak mindig ennyire fejlett, nemes faj.

Charon komoly dilemmába kerülünk. A Khalis kristály egy erősen védett területen, a fejlődő Központi Tudat által ellenőrzött régióban található és csak komoly áldozatok árán verekedhetjük el magunkat a pozíciójáig. Kerrigan egy másik taktikát javasol: szerinte elég egy kisebb sebet ejteni Daggoth fejlődő szervezetén és alakulóban lévő új Overmind rögtön elveszíti az irányítást a raja felett. Kerrigan képes egy kisebb fészek felett átvenni a kontrollt, csapataink pedig így vagy úgy, de megszerzik a másik kristályt is.

Visszaérkezve Shakurasra szomorú hírekkel kell szembenéznünk. Távollétünk alatt Aldaris fellázadt a sötét templomosok ellen és maga mellé állította az Auirről érkezett khalai túlélők nagy részét a templomos rend egyes képviselőivel együtt.


Hőseink nem értik, hogy hullhatott így szét a nem rég megköttetett szövetség fajtársaik között, Raszagal azonban mellőzi a szentimentalizmust és elrendeli az áruló kivégzését. Zeratul értetlenül áll a dolog előtt. Bár maga is belátja, hogy az egykori bíró lépései nem helyesek, túlzásnak érzi a mátriárka döntését, akit az évezredek során ennél megengedőbbnek ismert meg.

Így történik meg, hogy a protossok ismét egymásnak esnek. A csata során többször is úgy tűnik, Aldaris elesik, azonban mindig kiderül, hogy csupán egy illúziót kergetnek hőseink. Idővel minden lázadó bázis megsemmisül, míg végül sikerül Aldarist körbezárni. Zeratul habozni kezd, az ítélet végrehajtása helyett pedig számon kéri egykori társát, mégis miért fordult ismét a sötét templomosok ellen. Aldaris közli: tisztában vele, hogy bűnösnek tűnik, holott mi vagyunk azok, akik elárultuk a protoss fajt azzal, hogy a sorainkba engedtük a fertőzött Kerrigant. Szerinte a mátriárka valamit titkol előlünk, ez a szövetség egyáltalán nem természetes. Mielőtt kitérhetne a részletekre, felbukkan a Pengék Királynője és végez az áruló életével.

Zeratul magából kikelve kéri számon Kerrigant, mégis hogy jön ahhoz, hogy protoss ügyekben döntsön önhatalmúlag. A királynő kineveti hőseinket és közli: megkapta amiért jött. Komoly szívességet tettünk neki azzal, hogy lekaszaboltunk pár cerebrátust és lassítottuk Daggoth előre menetelét, a továbbiakban pedig nem kíván velünk együttműködni.

Artanisék értetlenül állnak a dolog előtt, csodálkozni viszont nincs idő. Raszagal, nem törődve a történtek kétségbeejtő részleteivel a templom ébresztésére sürget minket. Egy utolsó, kétségbeesett harcban ismét elfoglaljuk a templonot, melyet Zeratul és Artanis aktivizálni kezd a kasztjukhoz kötődő kristállyal.

Elképesztő mennyiségben özönlenek a templom ellen a zergek, melyet végül sikerül megvédeni a támadóktól. A protossok nagyrésze a teplomban keres menedéket. Mikor annak teljes ereje elszabadul, valamennyi zerget elpusztít a bolygó felszínén, hőseink pedig egy pillanatra fellégezhetnek az egykor kitaszított testvéreik otthonában.


A Starcraft 2 szempontjából fontos mozzanatok a történetben:

  • Auir-t evakuálják a protossok, a túlélők pedig Shakurasra, a sötét templomosok világára költöznek.
  • Megismerkedünk Artanissal, aegy fiatal protoss végrehajtóval.
  • Raszagal, a sötét templomosok mátriárkája lepaktál a segítségét kínáló Kerrigannal.
  • Megjelenik a Koprulu Szektorban a UED, a Földet képviselő emberi flotta.
  • Aldaris fellázad a társai ellen, Raszagal ítéletét pedig Kerrigan hajtja végre.
  • Shakurast egy Xel'naga templom segítségével megtisztítják a zergektől.


A Brood War történetét hamarosan a terran kampánnyal folytatjuk, ahol a UED oldalán igyekszünk átformálni a térséget.


---> 

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése