Pages

The Leftovers 2x01 - Axis Mundi

Damon Lindelof ragaszkodott hozzá, hogy a második évaddal nem rebootolták a sorozatot, de a pilotnak is beillő 2x01 után nehéz hinni neki. (A megújúlt főcímmel megbarátkoztam, mégha a betűtípus választással nem is vagyok elégedett.) Ha most egy kicsit eltekintünk az ősemberes kezdéstől, akkor a jelenben játszódó jelenetek pontosan olyanok, mintha az általunk eddig ismert sorozat negatívját néznénk. Csak a negatív negatívja pozitívat eredményez, ha élhetek ezzel a képzavarral, ugyanis az eddigi kiábrándult és a halállal flörtölő tinédzserek után, most gondtalan fiatal lányokat látunk, akik élvezik, hogy húzhatják Dr. Brian Goodheart agyát, miközben a Miracle Nemzeti Park különösen védett vizében pancsolnak. 

Az egyik kedvenc dolgom a Leftoversben a pedáns epizód szerkesztés, ami már rögtön ezzel a kezdéssel tetten érhető, hiszen az „Axis Mundi” cliffhangere és az egész évad központi rejtélye, ennek a három lánynak és a csodavíznek az eltűnése lesz. Ez egy elég bátor kezdés a készítők részéről, akik az első évaddal teljes egészében feldolgozták Tom Perotta könyvének történéseit így kénytelenek voltak ismeretlen területre merészkedni. Így kerülnek át  a főszereplőink New York államból Texasba, ha jól sejtem az egyetlen olyan városba a világon, ahonnan nem tűnt el senki. Ez pusztán egy feltételezés, abból kiindulva, hogy mindenhonnan jönnek zarándokok. A kisvárosi érzés az első évadban is remekül működött, de a mostani epizód felvezetése alapján úgy tűnik, hogy egy meglévő erősségén tudott javítani a The Leftovers. Kevin és Nora itt kezdenek új életet, de a költözésről még semmi nem derült ki számunkra, az epizód ugyanis teljes egészében az új város, és azon belül a Murphy család bemutatására koncentrál. 

A rész elején fürdőző tinik közül a legnagyobb szájú Evie az ő lányuk, neki van egy tinédzser bátyja Michael, az apjuk John tűzoltó, Erika pedig sebész. Elsőre idillinek tűnnek ők is, meg Jarden városa is, hogy aztán feltáruljon előttünk, hogy talán itt sincs minden a legnagyobb rendben. Kívülről ez nem igazán látszik, ahogy a turisták, úgy viselkednek mintha valami zarándokhelyre érkeznének, amit megkímélt az Isten; ezt semmi sem támasztja alá az emberek mégis ebben a kényelmes tudatban élnek. A főszereplők jelentős része az első évadban sem volt közvetlenül érintett az eltűnésekben, mégis ugyanúgy bekattantak. Itt ugyanerről van szó, de mégsem ugyanabban köntösben, hiszen hirtelen a kisvárosnak van egy szekta jellege, amit kerítéssel vesznek körbe, busszal szállítják ki-be az embereket, a rangerek nyugodt szívvel lesokkolóznak bárkit, aki áthágná a szabályokat. Ez jó kiindulási alapot ad az évadnak, pláne, hogy Matt tiszteletes érkezik ide helyettesíteni, míg a rezidens pap megkapja a csípőprotézisét. Mikor Matt a bemutatkozása során szóba akarná hozni azt a bizonyos napot, gyorsan lekonferálják, mint díjátadókon szokták, mikor valaki túl hosszúra nyújta a hálálkodó beszédét. Matt a néhány hónapos itt tartózkodása során már igazán ráeszmélhetett volna, hogy ebben a városban valami bűzlik, de talán ez a templomi jelenet volt az utolsó csepp a pohárban, ugyanis mire John bemutatkozik neki és rákérdezne, hogy mit nem tudott elmondani a színpadon, már kedves bullshittel válaszol. 



Matt az első évadban is csillogtatta, hogy az oknyomozás nem áll tőle különösebben távol, remélhetőleg ebből Jardenben is látunk valamennyit. Az epizód alapján szinte túl könnyen illik be az évad főgonoszának John, aki hiába a helyi tűzoltók egyik vezetője, eddig gyújtogatásban ügyesebbnek láttuk, mint az oltásban. Megint megismerünk egy figurát, ezúttal John egykori osztálytársát, Isaac-et, aki talán különleges képességekkel rendelkezik és kézlenyomatokból tud olvasni. John nem hiszi neki és úgy tűnik feladatának érzi, hogy minden ilyen sarlatán tevékenységtől megtisztítsa a kisvárost, ezért miután megnézi mit is csinál pontosan a férfi, úgy dönt, hogy mennie kell. Hiába Murphyék a főszereplői a teljes epizódnak, így sem ismertük meg őket eléggé ahhoz, hogy ismerjük John motivációját, mindenesetre ezzel a néhány húzással bebizonyosodott, hogy Jarden sokban emélkeztet egy szektára és nem igazán tiszta benne Murpyhék szerepe. Mert különösen érdekes, hogy Erika munkának titulálja azt, hogy John áthívja a frissen beköltöző Garvey családot egy kis hússütögetésre. Be kell őket szervezni? Át kell őket vizsgálni? Az epizód nem árul el túlságosan sokat, de meglepődnék ha John klasszikus villain lenne és a Murphy család, a Garvey negatívját jelentené. Valamilyen kapocs tuti van közöttük, Kevin meglepődöttsége az egyező kanapé láttán, több, mint árulkodó.

A Murphy család minden tagja megkapja a saját kis rejtélyét. Erika tűnik egyelőre a legártatlanabbnak, bár úgy tűnik ő sem ítéli el a férjét, amiért simán felgyújtotta Isaac házát. Mikor hajnalban futni megy, akkor az erdőben kiás egy dobozt, amiből egy madár száll tova. Csak tippelni tudok, hogy mi lehet ez: szerintem Damon Lindelof ujjgyakorlata arra, hogyan írja meg a Lostból a jegesmedvés szálat, úgy hogy kellően WTF legyen, de közben a válasz se rúgja el a pöttyöst a nézők szemében. Michael öregemberekkel van jóban, az egyik a főtéren egy emelvényen lakik és néha visz neki kaját, meg intézi a postáját, a másik pedig az erdőben él és együtt imádkoznak, de ott is valami többről lehet szó. Evie úgy tűnik nem szedi az epilepszia gyógyszerét, illetve meztelenül jár futni a barátnőivel az erdőben. Nem tudni, hogy ez összefüggésben van-e a rész végi eseményekkel, de én személy szerint meglepődnék, ha a lányok ugyanúgy tűntek volna el, ahogy annak idején a föld lakosságának 2%-a. Van egy érdekes jelenet korábban, mikor Michael nézi a tévét és olyan műsort mutatnak, amiben lelepleznek egy férfit, aki színlelte a saját eltűnését. Ez önmagában egy remek példa arra, hogy mennyire nagyszerűen tudják kitalálni az írószobában, hogyan is nézne ki a világ egy ilyen esemény után. Ilyen műsor tuti készülne. De ennek a jelenetnek úgy van vége, hogy Evie-t mutatja a kamera, ami nem tudom mennyire akar finom utalás lenni, vagy csak direkt az ilyen mindenben jelet keresők megviccelésére szolgál. Szerintem vicces lenne, ha az eltűnésről kiderülne, hogy pusztán egy csínytevés, ugyanis Jarden reputációja egy pillanat alatt köddé válik, ha elterjed, hogy innen is tűnhetnek el emberek.



Bízom benne, hogy az eltűnés egy egyszeri alkalom volt a sorozat történetében, és a lányokat vagy a Bűnös Maradék vagy valami hasonló szekta rabolta el annak érdekében, hogy elvegyék az emberektől ezt az utolsó mentsvárat. Ami egyébként is rohad belülről, szóval az emberiségnek nincs szüksége rá, de ezt majd Matt tiszteles reméljük megpróbálja bebizonyítani. Amiben egyelőre különösen erős ez az alapozó epizód, az annak az érzékeltetése, hogy a The Leftovers világában sehol sem maradnak érintetlenek az emberek. Jardenben az okozott abnormális helyzetet, hogy nem tűnt el senki, lehet, hogy puszta véletlen, az emberek mégis összekötötték Istennel egy pillanat alatt, hiszen mindenki erre gondolna először. A készítők elmondása szerint soha nem derül ki, hogy mi történt, a sorozatban pedig folyamatosan sikerült fenntartani ezt a légkört, amiben nem tudjuk, hogy a természetfeletti pontosan hogyan is van jelen a világban. Bár Isaac képessége biztosabbnak tűnik, mint Holy Wayne-é, azért biztosak így sem lehetünk benne. Ezek után pedig könnyen elképzelhető, hogy az évad központi rejtélye emberek műve, ahogy az is, hogy megint valami rendkívüli történt. 

A kezdő jelenetsorok arról akarják meggyőzni a nézőket, hogy Jarden már akkor is különleges hely volt, mikor az ember még életvitelszerűen mászott fára és küzdött vadálllatokkal. A földrengések azóta is megvannak, de az tényleg Isten műve, vagy csak pont egy lemeztektonikai szempontból aktív helyen fekszik a városka? Ezt szerintem nem fogjuk megtudni, de az ősember korával kezdeni váratlan és izgalmas megoldás, amire feltehetőleg egyetlen néző sem számított a 700 ezerből, aki az Egyesült Államokban élőben nézte az epizódot. Bármilyen apróságba, amit abban a 10 percben láttunk egyelőre nem magyaráznék bele semmit, de ahogyan halad előre az évad talán megéri visszatérni, a készítők bebizonyították, hogy világukban minden mindennel összefügg és az első évadban meggyőzően is zárták rövidre a saját rejtélyeik jelentős részét. A kezdés alapján pedig úgy tűnik, hogy a texasi epizódok sem okoznak majd csalódást.

Egyéb felfedezések:
  • Az epizód rendezői és operatőri munkája mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Továbbra is gyönyörűen komponált képek, hangulatos jelenetek követik egymást, a színészek pedig egytől egyig természetesek. Viszonylag kevés a női direktor Hollywoodban, ezért külön meg kell jegyezni, hogy az epizódot jegyző Mimi Leder egyébként is a fő-rendezője a sorozatnak, olyasmi pozícióban, mint Jack Bender a Lostban volt, vagyis keze nyoma az egész évadon ott lesz, nem csak azon, amit ő is rendezett.
  • A 700 ezer nézőt azért említettem az utolsó bekezdésben, mert ez szörnyen kevés és simán előfordulhat, hogy az Emmy által is mellőzött sorozatból nem kér többet az HBO.
  • Visszatérve az ősemberes nyitányra: ami fontos motívum lehet, hogy a halál, az emberek elveszítése sokkal természetesebb dolog volt korábban és az, hogy az emberek elszoktak tőle, befolyásolja a hozzáállásukat az emberek eltűnéséhez. Ott van még az örökbefogadás, vagy Erika madárröptetése miatt még a madarak vagy annak tojásai is fontosak lehetnek később.
  • Az epizód az Axis Mundi nevet viseli, ami akár azt is jelenthetné, hogy Jarden összeköttetést jelent a földi és az égi világ között, de nekem egyelőre meggyőződésem, hogy etetés, és véletlen, hogy innen pont nem tűnt el senki.
  • Az első 10 percnél is nagyobb kérdőjeleket szült bennem a menyasszonyi ruhában locsoló nő. Még az is megfordult a fejemben, hogy indul a True Detective második évad mintájára WTF Lindelof?! rovat, de végül letettem róla, mert ez a sorozatnak a DNS-e.
  • A kecske lemészárlásánál szintén eszembe jutott annak a bizonyos rovatnak a felélesztése, de végül ellenálltam a kísértésnek.
  • Lindelof az évadot felvezető interjúkban már elspoilerezte, de valami bűzlik Ausztráliában, ami csak ilyen apró utalásokból lesz számunkra világos. A mostani részben Michael postázta oda a fura öregember levelét. #AusztráliaFigyelő
  • Remekül vizsgázott az új epizódfelépítési rendszer, ami néhány emberre koncentrál kizárólag és mindent az ő szemszögükből mutat. Ez később is fontos lesz, pláne, hogy az első évad szereplői közül nem mindenki költözött el, az ő bevonásukat nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogják megoldani.
  • Az első évadban is fontosak voltak a felelőtlen kocsikázó tinik, rá is játszik a párhuzamra az epizód, különösen tetszett Evie éneke, ami jó kontrasztban áll a tragédia nyomán elnémuló emberekkel.

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése